התנהלות במצבי חירום

התנהלות במצבי חירום מציבה אותנו במבחן לא פשוט של ההורות שלנו. הרי אין משהו מפחיד יותר מהמחשבה שמשהו יכול לקרות לילד שלנו. בנוסף, מצבים כאלו בדרך כלל נחרטים בזיכרונם של ילדים ואנחנו נעשה הכל כדי לחסוך מהם כמה שיותר פחדים,

חרדות וכמובן טראומה. לכן ההתנהלות שלנו כהורים בזמנים כאלו היא חשובה ומשמעותית.

ילדים רואים את המצב דרך העיניים שלנו וקולטים אותו דרך המסרים שאנחנו מעבירים להם, לזה מצטרפת אינפורמציה מהחברים, הגננת והטלוויזיה… זה הזמן להיות קשובים לילדים,

לדבר איתם בגובה העיניים, לעודד אותם לדבר ולשתף על מה שעובר עליהם, ולקבל בסבלנות ובאהבה גם תחושות של חרדה ופחד אצל הילדים.

שלושה טיפים להתנהלות עם ילדים במצב הנוכחי:

  1. מכירים את הוראות הבטיחות במטוס?… במקרה של נחיתת חירום לדאוג קודם כל לך ורק אחר-כך לילדים (ממש…) בדיוק על אותו הבסיס – קודם כל מרגיעים את עצמינו ורק אחר כך מנסים להרגיע את הסובבים לנו. פשוט כי זה לא יכול לעבוד אחרת…
    בצורה פלאית הרבה יותר קל לנו להירגע כשאנחנו יודעים שאנחנו נרגעים עבור הילדים שלנו…
    הכלל הבסיסי הראשון והחשוב כאן הוא: לא לראות חדשות כשהילדים בסביבה!
  2. 2. לרכך ולא לשקר – ילדים יודעים דברים, הרדאר שלהם עובד ללא הפסקה והם שומעים ומתעדכנים באינפורמציה רבה. לכן אין טעם לשקר להם כשאנחנו רוצים להרגיע אותם. אם הם שמעו משהו בטלוויזיה ואנחנו מכחישים את זה בתוקף, התוצאה של זה תהיה הפוכה מלהרגיע (שכן הם יתחילו לחשוד שמה שאנחנו מסתירים מהם עלול להיות מאוד מאוד חמור). ולכן מה שאנחנו כן יכולים לעשות הוא לרכך את האמת ולהראות להם "התמונה הגדולה" של המצב, תמונה שבה אנחנו מוגנים, אנחנו בבית, יש הרבה אנשים ששומרים עלינו וכו'.
  3. 3. הסחות דעת – להסיח את דעתם של ילדים זו משימה מאוד פשוטה, ועכשיו זה הזמן המושלם לנצל את זה. נצלו את הזמן המשותף בבית לכל מיניי "הסחות דעת" חביבות עליכם. משחק קצר אהוב, סיפרון, או אפילו יותר טוב – חיבוק חם ואוהב… אפשר לנצל את הביחד ליצירת זמן איכות משובח.


דבר אחרון… תשומת הלב והדאגה שלנו נמשכת באופן טבעי לתינוקות או ילדינו הצעירים. יחד עם זאת לפעמים דווקא ילדינו הבוגרים יותר הם אלו שזקוקים ליותר תמיכה, הסברים, וכמובן גם חיבוק אוהב.