אינטליגנציה רגשית אצל ילדים
החשיבות שבחשיפת הילד למגוון גדול של רגשות טמונה בשתי נקודות חשובות:
- ילדים צריכים לדעת להתמודד עם כעס, אכזבה, עצב וכו'… הרי בשלב מוקדם או מאוחר יותר של החיים הם יהיו חשופים לרגשות כאלו.
- ליצור הבנה אמיתית לכך שהוא (הילד) אינו מרכז העולם וסביבו יש אנשים/ ילדים נוספים עם רגשות, רצונות וצרכים.
אחת הדרכים היעילות ביותר להעביר לילדנו את המסרים החשובים הללו היא להתעצבן עליו. ***ורגע לפני שאתם מתחילים לצעוק – כדאי לדעת איך להתעצבן – אז בבקשה להמשיך לקרוא…
הייתרונות בהווה וכמובן גם בעתיד שיש מהלמידה הזו מאפשרים קודם כל להיפטר אחת ולתמיד מייסורי המצפון המלווים את ההתעצבנויות שלנו…
זה בסדר ואפילו חשוב להתעצבן (כמובן במידה ועדיף גם בלי לצאת משליטה…)
כשאנחנו מתעצבנים/ כועסים אנחנו מאפשרים לילד לחוות:
1. מבוגר שמתעצבן וכועס עליו. מצב שיכול להיות מאוד מפחיד עבור ילדים שלא יתנסו בו בבית.
2. מעשה ותוצאה – "עשית משהו שלא מצא חן בעיניי ועכשיו אני כועסת."
3. דוגמא אישית איך להירגע: "נכון, התעצבנתי ואולי עכשיו אני רוצה שתניח לי, אבל בעוד כמה רגעים כשאירגע אוכל לחזור ולדבר איתך על מה שקרה."שלושה טיפים חשובים בהתעצבנות:
1. "לדבר את זה"– כשאתם רואים שאתם מתחילים להתעצבן "דברו את זה" : "זה ממש מעצבן אותי – מה שאתה עושה עכשיו. תפסיק עם זה מיד!" השתמשו בשפה פשוטה – בלי דיונים פילוסופיים. (אני מאמינה שטון אסרטיבי עובד הרבה יותר טוב מצרחות.)
2. פסק זמן – השיטה הטובה ביותר שאני מכירה להירגע היא הפסקה קצרה – לנשימה/ שינוי מחשבה. למדו את ילדכם לקחת הפסקה כשהם מתעצבנים ע"י כך שתיקחו הפסקות כאלו בעצמכם "בזמן אמת".
3. כוונה חיובית –החל מגילאי 5+ אפשר להפוך כל "התעצבנות" שלנו ללמידה אדירה עבור הילדים שלנו. אחרי שאנחנו רגועים – שתפו אותם במה שעצבן אתכם, על נקודת המבט שלכם. מה הרגשתם. שאלו אותם מה הם היו עושים במקומכם… כל שיחה כזו היא מתנה ענקית לחיים!
הגילוי המפתיע שגם לאמא/ אבא יש רגשות מאפשר מערכת יחסים פתוחה, אמיתית, כנה ועמוקה בינינו ובין הילדים שלנו. וכמה שמתחילים מוקדם יותר כך הגילוי יהיה טבעי, פשוט וקל יותר…